Pentik lanseeraa monivärisen ja leikkisän Tuntu-astiasarjan

Pentik lanseeraa monivärisen ja leikkisän Tuntu-astiasarjan

Uniikki Tuntu-astiasarja on täynnä pohjoisen luonnon väri-ilottelua

Suomalainen keramiikkayritys Pentik lanseeraa monivärisen ja leikkisän Tuntu-astiasarjan, jonka kiinnostavuus piilee värikkäiden, uniikkien lasitteiden leikittelyssä. Astiasarja on suunniteltu tuntumaan ja näyttämään hyvältä. Uuden astiasarjan myötä Pentik haluaa nostaa esiin ainutlaatuista suomalaista keramiikkaosaamista sekä haluaan pitää työpaikat Suomessa nyt ja tulevaisuudessa.

Uuden Tuntu-astiasarjan erityisyys piilee Pentikin keramiikka-ammattilaisten itse sekoittamissa eläväisissä lasitteissa, joiden myötä sarjan tuotteisiin on saatu näkymään pohjoisen vaihtelevat vuodenajat ja luonnon koko värikirjo. Uniikit lasitteet on kehitetty Posion keramiikkatehtaalla ja lopputulos on usean vuoden suunnittelun, kokeilun ja kehitystyön tulos. Tuntu-tuotteiden moninaiset, rikkaat värit ja kiinnostavat valumat saadaan aikaan lasittamalla tuotteet kaksi kertaa yleisemmin käytetyn yhden lasituskerran sijasta. Astiaston valmistus vaatii paljon käsityötä, ja tuotteista halutaankin välittyvän aito käsityön tuntu. Pentikin tapa käyttää lasitteita on ainutlaatuisen käsityömäinen, vaikka astiat tuotetaankin teollisesti. Kukin Tuntu-astia on uniikki.

Uusi astiasarja tuo lukuisia kattausmahdollisuuksia niin arkiaamuihin kuin näyttävämpiin juhlakattauksiin. Sarjan tuotteista saa koottua monivärisen, iloisen ja leikkisän kokonaisuuden tai vaihtoehtoisesti skandinaavisen, maanläheisen värimaailman. Monipuolisuutensa ansiosta Tuntu-astiasarja sopii mainiosti kaikenlaisiin koteihin ja tarpeisiin. Kaikki Pentikin keramiikkatuotteet Tuntu mukaan lukien valmistetaan yrityksen omalla keramiikkatehtaalla Suomessa.

Yksinkertaisen kaunista, funktionaalista ja helposti yhdistettävää

Tuntu astiasarjan on suunnitellut Tuuli Saarelainen. Tuulin suunnittelufilosofia on luoda yksinkertaisen kauniita, kestäviä ja arjessa helposti käytettäviä, ihmisläheisiä astioita. ”Tuntu-astiasarjan suunnittelun lähtökohtana oli kauneuden ja värikkyyden lisäksi funktionaalisuus, monikäyttöisyys ja se, että tuote tuntuisi hyvältä kädessä. Mallisto koostuu erilaisista osista, jotka sopivat mainiosti joko yksin tai toisiinsa yhdistettyinä”, kertoo suunnittelija Tuuli Saarelainen. Käytännöllisen muotoilun vuoksi tuotteita voi myös käyttää kestävään arjen säilytykseen. ”Osa lautasista sopii kansiksi kulhojen päälle, astiat menevät hyvin sisäkkäin ja niitä voi kätevästi pinota. Kaunista ja arjessa erityisen helppoa”, kertoo itsekin Lapin luonnosta inspiraationsa saava suunnittelija.

Posiolla työllistyy 42 keramiikka-alan ammattilaista 

Tuntu-sarjan tuotteiden valmistusprosessi on monivaiheinen ja siihen tarvitaan monta käsityöstä innostunutta alan ammattilaista. Koko Tuntu-astiasarjan kehitys- sekä valmistustyö on tehty Lapissa. Tuntu-sarjan tuotteiden valmistus kestää yhteensä 15 vuorokautta muovauksesta polttoon. Matka savesta valmiiksi astiaksi kulkee 12-13 työvaiheen kautta ja valmistusprosessin aikana tuote käy keskimäärin 12 keramiikkaosaajan käsissä.  Pentikin keramiikkatehtaalla valmistuu edelleen vuosittain noin 300 000 keramiikkaesinettä 42 ammattilaisen voimin. Vuosien varrella tehtaan raskaampia työvaiheita on automatisoitu, mutta paljon tehdään edelleen käsin. Keramiikkateollisuus on yksi Posion kunnan tärkeimmistä elinkeinoista ja Pentik on suurin yksityinen työnantaja noin 3000 asukkaan kunnassa. Kaikkiaan Pentik työllistää Posiolla 60 työntekijää ja koko Suomessa noin 200 työntekijää.

Pentik vaalii kotimaista keramiikkaosaamista 

Perheyritys Pentik sai alkunsa 1970-luvun alussa, kun Anu ja Topi Pentikäinen muuttivat pieneen Posion kylään pohjoiseen. Lapin erämaassa Anu sai tilaa ajatella ja olla oma itsensä. Pohjoisen luonnossa ja luovuuden keskellä taiteilijan sielu sai syntyä. Kodin, keramiikkapajan ja kahvilan yhdistävästä hirsimökistä tuli nopeasti niin suosittu ostospaikka ja matkailukohde, että perheelle löytyi rauhallinen nukkumasoppi enää saunan lauteiden alta. Taiteilija Anu Pentikin maine kasvoi. Keramiikka muuttui kullaksi ja unelmat muuttuivat todeksi. Yhä tänäkin päivänä Anu hiipii ensimmäisenä keramiikkatehtaalle, sytyttää valot ja kiirehtii katsomaan, miten edellisen päivän teokset onnistuivat. Ei siksi että olisi pakko, vaan intohimosta ja palosta. Elämäntavasta. Keramiikka on Pentikin juuret ja sielu. ”Elämme epävakaita aikoja, minkä vuoksi erityisesti juuri nyt koemme tärkeänä vaalia kotimaista keramiikkaosaamista ja pitää työpaikat Suomessa. Keskellä pohjoista luontoa on edelleen kotimme sekä maailman pohjoisin keramiikkatehdas. Ja meistä tuntuu, että näin se pitääkin olla. Nyt ja jatkossa”, toteaa vahvasti Pentikin toiminnassa edelleen vaikuttava Anu Pentik.
Kuvapankki: Linkki kuvapankkien tunnelmakuviin. Käyttäjätunnus: Julkinen / Salasana: Pentik17
Lisätiedot: Design- ja tuotejohtaja Luisa Laine, puh. +358 40 752 5953
Me - Pentik - olemme suomalainen sisustamisen lifestyle brändi. Annamme muotoja sille, mikä muovasi meidät. Pohjoinen luonto. Omia myymälöitä meillä on verkkokauppa mukaan lukien 38. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 25 miljoonaa euroa ja työllistimme noin 200 henkilöä Suomessa.